Wijnboeren

 

Onze wijnmakers

Bruno Allion | Loire (FR)

Bruno Alion is een van eerste wijnmakers in de Loire die halverwege de jaren 90 besluit vin naturel te gaan maken. In navolging van de bende zonder zwavel in de Beaujolais. Eigenzinnig en wars van sterallures, is voor veel wijnmakers een belangrijke inspiratiebron.

Ne contient pas de sulfites ajouté. Geen toegevoegd sulfiet en ongefilterd, dat vertelt het hele verhaal. Puur natuur, levendig, energiek, zuiver en drinkbaar. Druifsoorten worden hier doorgaans apart gevinifieerd. Van Allion hebben we rosé petillant naturel en stoer rood van Côt.


Christophe Foucher | Loire (FR)

Christophe Foucher maakt zijn wijn op domaine La Lunotte van iets meer dan 5 hectare aan wijngaarden rond het dorpje Coufy, bij de rivier de Cher. De appelation is Touraine, al brengt Christophe zijn wijn onder de geuzennaam Vin de France. Eigenwijs en gehecht als hij is aan zijn vrijheid maakt hij zijn wijn naar eigen inzicht en niet volgens de regels van de appelation.

Ja ook hier wordt volledig natuurlijk (biodynamisch) gewerkt. Geen chemicalien in de wijngaard, slechts een beetje koper tegen de meeldauw, de streek is nogal vochtig en dat bevordert de groei van schimmels. De druiven worden spontaan vergist, dus met de druifeigen gisten, sulfiet wordt niet gebruikt en de wijnen worden niet geklaard of gefilterd.

Van Christoph hebben we Les Rossignoux 2015 , zijn Sauvignon Blanc. Een lieflijke wijn, bloemen, abrikoos en perzik, dat is wat meteen in je opkomt, bij de eerste slok. En lieflijk blijft ie, dorstlessend, heerlijk fris en puur. Opvallende favoriet bij de dames, dat zal Christophe goed doen.


Les Maisons Brûlées Paul en Corinne Gillet| Loire (FR)

Nieuwkomer. Paul en zijn vrouw Corinne nemen in 2013 het legendarische Les Maisons Brûlées over van Michel Augé. Na omzwervingen vinden ze de levendige en gezonde wijngaarden die de wijn levert die ze zelf zo graag drinken. Net als hun voorganger werken ze biodynamisch. Het is een voorrecht om hun ontwikkeling te gaan volgen.

Paul en Corinne maken natuurlijke wijn, zwavel is tot een minimum beperkt. Slechts een paar milligram bij de botteling. Elegantie en fruitig is het handelsmerk. De R2L’O is een gave assemblage van Pinot Noir/Gamay/Pineau d’Aunis. En we hebben petillant naturel, wit en rosé.

 

Philippe Tessier | Loire (FR)

Maakt zijn wijn in de appelation Cheverny. Wordt vaak in één adem genoemd met zijn bevriende collega’s Puzelat en Villemade. Bekende grootheden in de wereld van vin naturel. Zijn ze alledrie even goed? We drinken ze al zo’n jaar of 15 en zijn inmiddels wel overtuigd…

Tessier maakt iconische witte wijn van de onbekende druif Romorantin. Dat vinden wij niet alleen, dat zeggen ook zijn collega-wijnmakers. We hebben de ‘gewone’ Cour-Cheverny en kan het nog gekker, jawel een Romorantin petillant naturel. En dorstlessend rood voor wie zegt dat ie zo van Beaujolais houdt.


Julien Courtois & Heidi Kuka | Loire (FR)

Julien Courtois en Heidi Kuka hebben hun wijngaarden in Soings en Sologne. Schone wijngaarden, omringd door bossen, niet ver van de biodynamische percelen van zijn broer Etienne en papa Claude Courtois, beroemd want hij is een van de grondleggers van het natuurlijke wijnmaken in Frankrijk. Een familie met een wereldwijde cult-reputatie, hun wijnen zijn zeer beperkt verkrijgbaar want de vraag is simpelweg te groot.

Julien en Heidi werken met lokale druivenrassen en de wijnen kenmerken zich door hun zuiverheid en precisie. De etiketten zijn ontworpen door Heidi en verraden haar afkomst: Nieuw-Zeeland.

 

Frédéric Agneray | Gard (FR)

Frédéric Agneray houdt het graag nog kleinschalig. Hij werkt op slechts 3 ha wijngaarden in de Gard ten zuiden van de Ardeche. Aanbouw is volledig biologisch en biodynamica is niet ver weg … 

Voorheen studeerde Frédéric literatuurwetenschappen en was hij werkzaam als bibliothecaris in Parijs. In 2014 koos hij voor een leven als wijnmaker in het Zuiden. Met zijn vrouw woont hij in Sabran, waar ze de garage gebruiken als chai. Pure rock&roll met een grote toekomst.

Frédéric maakt drie wijnen: Kalamite, Les Larrons en Mitan.

 

Daniel en Bianka Schmitt | Rheinhessen (D)

Jong talent uit Rheinhessen Duitsland. Daniel en Bianka Schmitt maken pas sinds 2013 vin naturel, maar het was meteen raak. Ooit geïnspireerd door een bezoek aan Julien Meyer in de Elzas zijn zij volledig geïnfecteerd met het vin naturelvirus. Sinds 2012 Demeter gecertificeerd maken ze wijnen van veelal vergeten druiven zoals Müller-Thurgau, Kerner, Muskateller, Portugieser en Saint Laurent.


 

Peter Jakob Kühn | Rheingau (D)

Winzer des Jahres 2016'. Wijnboer van het jaar volgens Gault Millau. Dat zegt niet altijd alles, maar zouden ze deze keer dan wel gelijk hebben … Kühn werkt biodynamisch sinds 2004. Gezonde druiven van de beste percelen in een van de beste wijngebieden van Duitsland, de Rheingau.

 

 

L'Insolent, Francois Ecot | Bourgogne

 

 

Complémen' taire Marion Pescheux en Manuel Landron | Muscadet (FR)

Wijnen

Ker ma 2017 (melon de bourgogne)

Tribut 2017 (melon de bourgogne)

Catherine Bernard | Hérault (FR)

Geen of minimaal toegevoegd sulfiet en ongefilterd

Wijnen

L'Alicante 2017

Carignan 2017

Carbonelle 2015

Boisson Vivante, Francois Blanchard | Touraine (FR)

Geen toegevoegd sulfiet en ongefilterd.

Wijnen:

A Table 2017 (macération sauvignon blanc)

La Presse 2017 (cabernet franc)

Michel Guigner | Beaujolais (FR)

Geen toegevoegd sulfiet en ongefilterd

Wijnen:

La R'vole 2017 (gamay)

Bistère 2016 (gamay)

Granite 2014 (gamay)

Moncailleux 2014 (gamay)

Cave Apicole Sylvain Respaut en Olivier Cros Roussillon (FR)

Zonder toegevoegd sulfiet en ongefilterd

Wijnen:

Carbo Culte 2017 (carignan, syrah, mourvedre, grenache noir en lladoner pelut) 

Gorgorlou 2017 (carignan)

Zumo 2016 (grenache gris en macabeu)

Vignereuse Marine Leys | Gaillac (FR)

Zonder toegevoegd sulfiet en ongefilterd

Wijnen:

6 Filles si Fines 2017 (mauzac en l'oin de l'oeil)

L'ancèttre 2016 (braucol)

Domaine la Taupe Bertjan Mol | Touraine (FR)

En toen dacht ik, na al die jaren van wijn inkopen. Zou ik het ook zelf kunnen maken?

In augustus 2017 vertrok ik met vrouw en 3 kinderen naar Thésée, in de Loire vallei. Ik heb het biodynamische wijndomein van Bruno Allion overgenomen. op 6.5 HA verbouw ik Sauvignon Blanc, Gamay, Cot en Cabernet Franc. Het is een prachtig vak. Ik ben gek op het avontuur dat ik hier beleef en krijg met de dag meer bewondering voor de wijnmakers.

Natuurwijn maken is mijn intuïtie en gevoel volgen, creatief zijn, improviseren en hard werken overgeleverd aan de elementen.

Alle wijnen die je proeft van Domaine la Taupe (2016 en 2017) heb ik in de jaren samen met Bruno gemaakt. Twee jaren waarin ik veel heb geleerd. Nu zit mijn eerste oogst er op. De wijn van 2018 is van mij, met mijn naam erop. Ik verheug me erop de wijnen aan jullie te laten proeven.

Wijn zonder toegevoegd sulfiet en ongefilterd

Wijnen:

Surin 2015/2016/2017 (sauvignon blanc)

AK400 2017 (gamay)

Carnix 2017 (cabernet franc)

Bruno Bert & Co 2016 (cot)

L'Air 2017 (pineau d'aunis)