Wijnboeren

 

Onze wijnboeren

 

Christophe Foucher

Loire (FR)

Christophe Foucher maakt zijn wijn op domaine La Lunotte van iets meer dan 5 hectare aan wijngaarden rond het dorpje Coufy, bij de rivier de Cher. De appelation is Touraine, al brengt Christophe zijn wijn onder de geuzennaam Vin de France. Eigenwijs en gehecht als hij is aan zijn vrijheid maakt hij zijn wijn naar eigen inzicht en niet volgens de regels van de appelation.

Ja, ook hier wordt volledig natuurlijk (biodynamisch) gewerkt. Geen chemicaliën in de wijngaard, slechts een beetje koper tegen de meeldauw, de streek is nogal vochtig en dat bevordert de groei van schimmels. De druiven worden spontaan vergist, dus met de druifeigen gisten, sulfiet wordt niet gebruikt en de wijnen worden niet geklaard of gefilterd.

Van Christoph hebben we Les Rossignoux  en Trio, zijn Sauvignon Blanc. Een lieflijke wijn, bloemen, abrikoos en perzik, dat is wat meteen in je opkomt, bij de eerste slok. En lieflijk blijft ie, dorstlessend, heerlijk fris en puur. Opvallende favoriet bij de dames, dat zal Christophe goed doen.

Les Maisons Brûlées 

Paul en Corinne Gillet

Loire (FR)

Paul en zijn vrouw Corinne nemen in 2013 het legendarische Les Maisons Brûlées over van Michel Augé. Na wat omzwervingen vinden ze de levendige en gezonde wijngaarden die de wijn levert die ze zelf zo graag drinken. Net als hun voorganger werken ze biodynamisch. Het is een voorrecht om hun ontwikkeling te volgen.

Paul en Corinne maken natuurlijke wijn, zoals het bedoeld is. Elegantie en fruitig is het handelsmerk. De R2L’O is een gave assemblage van Pinot Noir/Gamay/Pineau d’Aunis. En we hebben petillant naturel, wit en rosé. Vrijheid staat hier hoog in het vaandel.

Philippe Tessier

Loire (FR)

Maakt zijn wijn in de appelation Cheverny. Wordt vaak in één adem genoemd met zijn bevriende collega’s Puzelat en Villemade. Bekende grootheden in de wereld van de vin naturel. Zijn ze alle drie even goed? We drinken ze al zo’n jaar of 15 en zijn inmiddels wel overtuigd…

Tessier maakt wijn van de onbekende druif Romorantin. Iconisch wit, dat vinden wij niet alleen, dat zeggen ook zijn collega-wijnmakers. We hebben de ‘gewone’ Cour-Cheverny en kan het nog gekker, jawel een Romorantin petillant naturel. En dorstlessend rood voor wie zegt dat ie zo van Beaujolais houdt.

Julien Courtois & Heidi Kuka

Loire (FR)

Julien Courtois en Heidi Kuka hebben hun wijngaarden in Soings en Sologne. Schone wijngaarden, omringd door bossen, niet ver van de biodynamische percelen van zijn broer Etienne en papa Claude Courtois, beroemd want hij is een van de grondleggers van het natuurlijke wijnmaken in Frankrijk. Een familie met een wereldwijde cult-reputatie, hun wijnen zijn zeer beperkt verkrijgbaar want de vraag is simpelweg te groot.

Julien en Heidi werken met lokale druivenrassen en de wijnen kenmerken zich door hun zuiverheid en precisie. De etiketten zijn ontworpen door Heidi en verraden haar afkomst: Nieuw-Zeeland.

 

 

Boisson Vivante | Francois Blanchard Touraine (FR)

Een grote wijnvriend voor wie deze wijnmaker niet kent. Zeer dynamisch, en ondernemende wijnmaker. Altijd feest bij hem thuis. Hij nam het kasteel over van zijn grootvader in Chinon. Zag hoe iets prachtigs er voor zijn voeten lag, en ging ermee aan de slag. Geen concessies hier. Alleen maar puur natuur, natuurwijn pur sang. Voor de liefhebber. 

 

Francois Ecot/ L’insolent

Bourgogne (FR)

Ooit vertrok Francois naar New York om daar wijn te verkopen. Wat zijn wij blij dat hij weer terug is in zijn familiedorp. Al waar hij 1,5 Hectaren wijngaard heeft aangeplant, met 6 verschillende druivenrassen. Francois is een ware wijn ‘tovenaar’. Een echte, wijnmaker met naam en faam.

bert mol

Domaine la Taupe | Bertjan Mol

Touraine (FR)

En toen dacht ik, na al die jaren van wijn inkopen voor. Zou ik het ook zelf kunnen maken? In augustus 2017 vertrok ik met vrouw en 3 kinderen naar Thésée, in de Loire vallei. Ik heb het biodynamische wijndomein van Bruno Allion overgenomen. Op 8.5 HA verbouw ik Sauvignon Blanc, Gamay, Cot en Cabernet Franc. Het is een prachtig vak. Natuurwijn maken is mijn intuïtie en gevoel volgen, creatief zijn, improviseren en hard werken, overgeleverd aan de elementen.  Ik verheug me erop de wijnen aan jullie te laten proeven.

Bruno Allion

Loire (FR)

Bruno Allion is een van eerste wijnmakers in de Loire die, in navolging van de bende zonder zwavel in de Beaujolais, halverwege de jaren 90 besluit vin naturel te gaan maken. Eigenzinnig en wars van sterallures, is hij voor veel wijnmakers een belangrijke inspiratiebron.

Ne contient pas de sulfites ajouté. Geen toegevoegd sulfiet en ongefilterd, dat vertelt het hele verhaal. Puur natuur, levendig, energiek, zuiver en drinkbaar. Druifsoorten worden hier doorgaans apart gevinifieerd. Van Allion hebben we nog stoer rode Côt.

Complémen’ taire

Marion Pescheux |Manuel Landron

Muscadet (FR)

Twee jonge wijnmakers, die in de voetsporen van vader Landron prachtige muscadet wijnen maken. Eenvoud, strak. Puur natuur. Het is zo mooi om de mineralen zo te proeven in een wijn.

Catherine Bernard

Hérault (FR)

Volgde haar hart, en werd na een succesvolle carrière als journalist in Parijs, wijnmaker in het zuiden van Frankrijk. Ik las haar boek ‘dans les vignes’, en snapte haar manier van wijnmaken direct. Puur, een overgave aan de natuur. Gure wind, en snikhete zomers. Stevige, zuidelijke wijnen als resultaat. 

 

Michel Guignier

Beaujolais (FR)

Michel Guigner is een beroemde wijnmaker uit de beaujolais. Geen fratsen hier, pure smaken. Zo verfijnd. Zo in balans. 

Cave Apicole | Sylvain Respaut | Olivier Cros Roussillon (FR)

Twee geweldige wijnmakers uit het Zuiden. Met een achtergrond als imker, kennen zij vele natuurlijke en bio dynamische uitgangspunten. Hoe ze het doen, ik weet het niet. Maar wat een heerlijke wijnen maken zij ieder jaar. Magisch van smaak, goed rijp.

Vignereuse | Marine Leys

Gaillac (FR)

Een bijzondere dame uit het Zuiden, die heerlijke, verfijnde wijnen weet te maken. Bijna niet te geloven dat deze wijnen zo zuidelijk gemaakt worden. Souplesse en fijn drinkbaar.

Domaine de la Petite Soeur | Adrien de Mello

Anjou (FR)

Biodynamisch domein in de Anjou met 4,5 hectare aan wijngaarden. Heerlijke Chenin!

 

Wijngaard Lijsternest | Servaas Blockeel

Otegem (BE)

Ja, het kan echt. Natuurwijn uit de Benelux. En hoe! Wijndomein Lijsternest, producent van vin naturel in het afgelegen West-Vlaamse Otegem. Eigenaar Servaas Blockeel woont in het nabije Kortrijk en bewerkt drie percelen, samen ongeveer 4 hectare wijngaard. Wat een elegantie, een verfijning. Ontriste witte en rode druiven gaan samen de kuip in, macereren en gisten en worden tenslotte geperst. Niet de druivenrassen maar wel de percelen worden apart gevinifieerd. Ieder perceel geeft een andere wijn: de druivenrassen die erop staan zijn niet gelijk maar ook bodem en microklimaat zijn anders. De cuvée Fatima komt bijvoorbeeld van de argilo-calcaire bodem van de wijngaard aan de kapel en verschilt van Mag Da, een wijn van een wijngaard met meer klei (meer body). We drinken energie, water…..muziek en goddelijkheid.

 

Domaine Ginglinger Jean & Fils

Alsace (FR)

Jean-François Ginglinger, zoon van Jean-Louis Ginglinger, maakt natuurwijn in de Alsace, Pfaffenheim. Hij werkt op 6.5 hectaren schitterende wijngaarden, met daarin 2 percelen Grand Cru van Steinert and Zinnkoepfle. Een erfgenaam van 12 generaties wijnmaken, sinds 1610. Sinds 2001 Demeter, bio dynamisch gecertificeerd en sinds kort werkt Jean ook weer met een paard in zijn wijngaarden. Ginglinger maakt wijn met 7 verschillende witte druiven rassen uit de Alsace; Sylvaner, Riesling, Muscat d’Alsace, Pinot Blanc, Pinot Gris en Gewurtztraminer en Pinot Noir. Prachtige, goed drinkbare wijnen. Wat een genot om deze wijnmaker te kennen!

Olivier cohen

Olivier cohen

Langue Doc

(FR)

Olivier Cohen is een jonge wijnmaker die woont en werkt in de Languedoc, het gebied net achter Montpellier, Hérault. Zijn domein van 5 hectaren heet ‘Les Vignes d’Olivier’. Hij werkt bio dynamisch, sinds 2021 ook velen schapen te vinden in zijn wijngaard. ooit was hij barman in Nice, nu een geweldige wijnmaker, alom geëerd voor zijn Rosé wijnen.  

cederic  fleury

Les Gauchers | Cédric Fleury

Loire (FR)

Af en toe heb je het geluk talenten tegen te komen in de immer zoektocht naar geweldige natuurwijnen. In 2018 ontmoetten wij Céderic Fleury op de Vins du Coin wijnbeurs in Blois. Cederic werkt in de Vendome, een prachtige Pineau d’aunis maakt hij. Waar we zelf wild van zijn! Eenvoud, puur natuur en levendige souplesse.  

SPANJE

SIN Project

Catalunya, Spanje

Sin project

Sin is een wijn ‘project’. Verfijnde en betaalbare natuurwijnen gemaakt door Alex Ruiz samen met Amós Bañeres. Zij maken ook natuurwijn bekend onder de naam van Els Vinyerons. Zij gebruiken de wijngaarden en wijnkelders die in handen zijn van de familie van Alex Rios, om in die kelder ook een ‘natuurwijn’ te maken. De verfijnde, makkelijk te drinken natuurwijn komt uit Sant Marti Sarroca, Vilafranca del Penedès, Spanje.
Sin project is in 2018 gestart met wijnmaken.

Cosmic Vinyaters

Ik was op vakantie en toen………ik moest daar even langs. Ik had er van gehoord…… Soms volg je een aanwijzing en dan kom je iets tegen. Dit is bijzonder, dit is apocalyptisch. Natuurwijnen ‘beyond biodynamisch’ verbouwd. Een tovenaar, een kunstenaar. Voor de fijnproever en de verzamelaar. Deze wijnen zijn collector items. Schaars.

alvaro Gonzalez

Alvaro Gonzalez

Nog zo een geweldige wijnmaker uit Catalunya. In 2020 beginnen wij met deze verfijnde natuurwijn uit het Zuiden Penedes. Het mediterraanse klimaat komt hier vol tot uitdrinken. Eenvoud, zon, biodynamie en energie. Een balans.

DUITSLAND

Daniel en Bianka Schmitt

Rheinhessen (D)

Jong talent uit Rheinhessen Duitsland. Daniel en Bianka Schmitt maken pas sinds 2013 vin naturel, maar het was meteen raak. Ooit geïnspireerd door een bezoek aan Julien Meyer in de Elzas zijn zij volledig geïnfecteerd met het vin naturelvirus. Sinds 2012 Demeter gecertificeerd, maken ze wijnen van veelal vergeten druiven zoals Müller-Thurgau, Kerner, Muskateller, Portugieser en Saint Laurent.

Samen maken we het verschil. In Coronatijden steunen wij wijnboeren.

Samen zijn we sterk.